Inchirierea locuintei in regim hotelier: ghid comple

Datorita cererii crescute de locuinte prin inchiriere, in ultimii ani a luat amploare fenomenul inchirierii imobilelor in regim hotelier. La inceput, aceasta piata a aparut ca raspuns la nevoia celor care calatoreau in scopuri de business, urmand mai apoi sa se generalizeze. 

In ziua de azi, atat oamenii de afaceri, cat si turistii considera ca tarifele practicate de hoteluri si pensiuni sunt prea mari pentru ceea ce ofera. Asadar, acestia cauta o alternativa mai ieftina. Inchirierea locuintelor in regim hotelier este un sistem ce satisface nevoia unui loc de cazare la un pret accesibil.

Este profitabila inchirierea in regim hotelier pentru proprietari?

Inchirierea in regim hotelier este o afacere care ajuta proprietarii sa-si amortizeze investitia de trei-patru ori mai rapid decat daca ar alege sa-si inchirieze locuinta pe termen lung. Castigurile sunt considerabile, variind destul de mult in functie de localizarea imobilului, tipul acestuia, amenajare, dotari si implicarea proprietarului.

Garsonierele si apartamentele cu doua camere care sunt usor accesibile si situate central se numara printre cele mai profitabile tipuri de locuinte pentru inchirierea in regim hotelier. Imobilele cu trei sau mai multe camere au de regula un grad mai redus de ocupare, iar investitia (achizitie, amenajare, intretinere) necesita un efort financiar mai mare.

Amenajarea locuintei pentru inchirierea in regim hotelier

Atunci cand amenajezi imobilul pentru a-l inchiria in regim hotelier tine minte ca cei carora li se adreseaza acest tip de proprietate isi doresc sa gaseasca un apartament curat, securizat, bine intretinut, cu aer proaspat si toate dotarile necesare.

Printre cele mai importante utilitati de care oaspetii au nevoie pentru a se bucura de confort sunt interfonul (interfon audio sau video interfon), sistem de climatizare (centrala, aer conditionat), internet wi-fi, televizor, cuptor cu microunde, aragaz, frigider, congelator, fier de calcat, aparat de facut cafea si ceai, uscator de par, tacamuri, vesela, lenjerii si prosoape curate, precum si diverse consumabile precum sampon, sapun, cafea, ceai etc.

 

Sursa foto: https://www.electrainstal.ro/sites/default/files/styles/produs/public/fam03.png?itok=Pry80DoP

Localizarea imobilelor

In orasele mari, cu potential turistic si de afaceri, cele mai cautate apartamente pentru inchiriere in regim hotelier sunt de obicei cele situate in zonele centrale, usor accesibile, ce concureaza cu localizarea hotelurilor si a pensiunilor. Este ideal ca locuinta sa fie aproape de mijloacele de transport in comun, restaurante, cafenele, magazine si puncte de atractie. 

Cadrul legal pentru inchirierea imobilelor in regim hotelier

Poti alege sa activezi ca persoana fizica autorizata (PFA) sau societate cu raspundere limitata (SRL). In ambele situatii vei avea nevoie de o autorizatie de turism si de un certificat de clasificare de pana la trei stele, ambele fiind eliberate de Autoritatea Nationala de Turism in urma unei inspectii. Legea nu permite proprietarilor sa-si inchirieze apartamentul in regim hotelier mai mult de 30 de zile pe an fara a detine o autorizatie de turism.

Punand in aplicare sfaturile din acest ghid, poti incepe sa-ti pregatesti locuinta pentru inchirierea in regim hotelier. Mult succes!