Cum iti transformi casa intr-o locuinta smart?

Notiunea de casa inteligenta este mai veche decat iti imaginezi. La începutul secolului trecut, arhitectul modernist elvetian Le Corbusier propunea case care sa aiba acoperisuri terase si ferestre orizontale lungi. Noțiunea de casa inteligenta insemna, pe atunci, o casa care era construita astfel incat sa se adapteze nevoilor celor care locuiau in ea.

Casa inteligenta s-a dezvoltat puternic in anii '70, atunci cand a inceput sa se dezvolte tehnologia. In acei ani, tot mai multi oameni au inceput sa foloseasca diferite trucuri pentru a economisi energia electrica de care aveau nevoie.   

 

Ce este o casa inteligenta

Casa inteligenta presupune, in principal, existenta unor sisteme de securitate si interfoane video, senzori de miscare, sisteme de reglare a temperaturii, de incuiere  electronica si alte asemenea. Multe dintre acestea joaca un rol important fie pe partea de securitate a casei, fie in ceea ce priveste reducerea consumului de energie. Daca exista un sistem de reglare a caldurii si energiei electrice, facturile la utilitati pot fi pana la 30% mai mici.

In zilele noastre, casa inteligenta inseamna mai mult, astfel ca se ajunge la o interconectare a aparatelor si echipamentelor dintr-o casa, in vederea unei calitati superioare a vietii. Exista platforme dezvoltate care permit aceasta interconectare. Chiar daca, in prezent, iti poti regla temperatura in casa prin intermediul unei aplicatii, nu peste mult timp vor exista senzori care vor informa cu privire la temperatura din fiecare camera. Ba, mai mult, sistemul va putea sa stabilească temperatura la care trebuie sa ajunga, pe baza obiceiurilor tale. 

Exista, deja, create produse inteligente individuale: aspirator robot, termostate automate, becuri smart. Exista, de asemenea, servicii si comenzi precum coborarea automata a jaluzelelor si aprinderea lampilor, controlate prin intermediul aceleiași telecomenzi, sau prin intermediul unei aplicatii incarcate pe telefonul mobil. Exista si sisteme conectate la smartphone, care, atunci cand suna alarma telefonului dimineata, declanseaza aparatul de preparare a cafelei in bucatarie. Sau exista aplicatii prin care poti declansa de la distanta masina de spalat sau aspiratorul (sau le poti programa sa declanseze programele de spalare sau de aspirare la anumite ore).

Cu alte cuvinte, o casa inteligenta inseamna:

 • o casa care are aparatura/echipamente inteligente (aparatura de entertainment, electrocasnice);
 • o casa cu aparate inteligente care pot comunica intre ele;
 • o casa cu care te poti conecta prin intermediul telefonului mobil (poti regla temperatura, sau poti accesa sistemul de supraveghere de la distanta);
 • o casa atenta la obiceiurile tale si care iti anticipeaza nevoile. 

Cum iti poti transforma locuinta in smart home

Sursa foto: www.shutterstock.com

Casa ta poate deveni inteligenta, daca folosesti anumite dispozitive si echipamente care au rolul de a-ti simplifica foarte mult viata:

 • electrocasnice inteligente: acestea pot fi comandate de la distanta;
 • becuri smart: sunt controlate de pe telefon; poti, de asemenea, sa optezi pentru becuri care se sting, atunci cand iesi din camera. 
 • prize inteligente: opresc energia electrica;
 • sisteme automate de incalzire: sistemul de incalzire prin pardoseala poate fi controlat de la distanta.
 • senzori de miscare: pot fi folositi in interior sau in exterior, iar notificarile sunt trimise pe telefon. 

 

Cum te poate ajuta o casa inteligenta

O casa inteligenta te poate ajuta in diverse moduri:

 • sistem de control al temperaturii: nu numai ca vei avea temperatura potrivita in casa la orice ora, sau numai atunci cand esti acasa, dar, vei diminua costurile legate de intretinere; exista incalzire personalizata pentru fiecare incapere prin intermediul unui smartphone, tableta sau laptop.
 • sistem de securizare: cuprinde senzori de incendiu conectati la un sistem de alarma, supraveghere video/audio, control la distanta; daca sistemul de securitate detecteaza o problema, trimite o notificare pe telefon, blocheaza intrarile si anunta firma de paza sau pompierii (daca senzorii detecteaza fum).
 • sistem care controleaza accesul in interiorul casei (Blue Link Access), fie pe usa principala, fie pe usa garajului: poate bloca accesul (daca se incearca intrarea de catre o persoana necunoscuta), sau dimpotriva, il permite (in baza amprentei sau prin identificarea biometrica); functionarea se face in baza unui sistem de geolocalizare care detecteaza cat de aproape de casa esti si iti deschide portile, usa garajului si usa de la casa. 
 • sistem care controleaza iluminarea din casa sau din gradina: sistemul presupune folosirea unor becuri inteligente. De asemenea, adapteaza iluminarea in functie de nevoile fiecarei incaperi, de anotimp, de perioada din zi.   
 • sistem de control audio-video: prin intermediul telecomenzii sau al telefonului inteligent, poti controla playlistul sau volumul la care vrei sa asculti muzica. Este posibil deja ca volumul sa se regleze singur, in functie de zgomotul ambiental, sau sa se micsoreze, daca se depaseste numarul de decibeli considerati siguri pentru auz. 

 

Care sunt beneficiile casei inteligente 

Sursa foto: www.shutterstock.com

Iata cele mai importante beneficii ale casei inteligente:

 • eficientizarea energiei electrice;
 • securizarea locuintei, inclusiv, in perioada in care pleci in vacanta;
 • siguranta mai mare, in caz de incendii;
 • iluminare eficienta in functie de perioada zilei (zi sau noapte).

Dezavantajele casei inteligente

O casa inteligenta are si dezavantaje:

 • pretul unei case inteligente poate fi intr-adevar o problema; retine, totusi, ca preturile pot varia si se poate incepe cu un sistem rudimentar, mai ieftin. Cel mai bine ar fi sa faci toate calculele inainte, plecand de la ceea ce doresti, pentru a preintampina eventualele probleme ulterioare.
 • este important sa stii ca orice astfel de sistem este conectat la reteaua wireless, iar acest lucru inseamna expunere la atacurile informatice. Pe de alta parte, sistemul de activare cu telefonul mobil, prin intermediul aplicației Blue Link Access, prezinta un avantaj important pentru ca nu se conecteaza la reteaua wireless. 
 • persoanele care nu sunt obisnuite cu telefoanele inteligente sau cu tabletele ar putea avea dificultati in a manevra aceste dispozitive; 

 

Un lucru este cert: casa inteligenta este casa viitorului! Prin urmare, tot mai multi oameni vor opta pentru o astfel de locuinta pentru ca este eficienta si economiseste timp/bani, nu doar ca iti asigura confortul.