Locuinta de tip duplex: Ce masuri de siguranta trebuie sa iei?

Locuinta de tip duplex: Ce masuri de siguranta trebuie sa iei?

7 Noiembrie 2022
10 min de citit

Masurile de siguranta pentru o locuinta duplex sunt necesare atat pentru protectia bunurilor materiale, cat si pentru asigurarea linistitii locatarilor si senzatiei de relaxare. Iata care sunt principalele modalitati prin care sa sporesti securitatea casei si, implicit, sentimentul de incredere al membrilor familiei tale.

Ce inseamna o locuinta de tip duplex

Casa de tip duplex este o cladire care poate fi folosita de doua familii. Constructia este impartita in doua zone, in general simetrice, unite printr-un perete. Intrarile sunt separate, insa anumite spatii pot fi comune. De asemenea, un singur proprietar poate detine intreaga locuinta, iar jumatatea nefolosita de acesta poate fi inchiriata. 

 

Adesea, casa duplex este construita cu mansarda sau etaj, iar cele doua familii au la dispozitie o mica gradina sau curte. Principalul avantaj este financiar, insa pentru o constructie de tip duplex trebuie sa iei anumite masuri de siguranta. Mai mult, daca locuinta este veche, descopera 10 investitii care merita facute, precum instalarea unui sistem de supraveghere sau montarea unui videointerfon.

Masuri de siguranta pentru locuinta de tip duplex

Daca locuiesti intr-o casa duplex, vecinii tai pot supraveghea intreaga proprietate cand pleci in vacante sau iti pot fi de ajutor in multe moduri. Totodata, relatia dintre tine si familia sau persoanele cu care imparti cladirea nu este intotdeauna cea mai buna. In plus, indiferent daca te intelegi extraordinar cu vecinii sau mai putin bine, este indicat sa iei masuri de siguranta suplimentare. 

 

De asemenea, daca locuiesti intr-un complex rezidential, iata care sunt cele mai bune solutii de securitate la care poti apela. In continuare, afla cum sa iti protejezi casa duplex intr-un mod eficient. 

 

Locuinta de tip duplex: Ce masuri de siguranta trebuie sa iei?

Sursa foto: Shutterstock

Sistem de alarma

Una dintre solutiile pentru protejarea bunurilor si pentru descurajarea hotilor este instalarea unui sistem de alarma. Un astfel de ansamblu de dispozitive are rolul de a monitoriza ferestrele si toate caile de acces in locuinta. Daca perimetrul este incalcat, porneste o alarma sonora sau, daca sistemul este conectat la internet, un semnal ori un mesaj de atentionare este trimis pe telefonul tau. 

 

Unele dispozitive pot fi conectate la camere de supraveghere. Mai mult, sistemul de alarma poate fi conectat la o firma de paza si protectie. In acest caz, este perceputa o taxa lunara, pentru a asigura interventia rapida in situatiile in care este declansata alarma. 

Dispozitiv de control al accesului

Pentru a avea un control mai bun asupra accesului in locuinta de tip duplex, poti recurge la mai multe masuri. Spre exemplu, poti monta o yala inteligenta care sa-ti permita accesul cu telefonul, dupa tastarea unei parole sau cu amprenta. Un alt beneficiu al acestui tip de incuietoare este ca nu trebuie sa-ti mai bati capul cu chei.

 

De asemenea, este recomandata folosirea unor dispozitive de control al accesului, care sa transforme orice interfon intr-unul smart. In acest fel, poti intra in locuinta de tip duplex cu ajutorul unei aplicatii instalate pe telefonul mobil sau cu un card RFID (identificare prin frecventa radio).

Interfon audio

Instalarea unui interfon este eficienta mai ales daca perimetrul este inchis. Accesul poate fi controlat inca de la poarta fie de o singura familie, daca exista doua intrari separate, fie de ambele familii, daca este folosit un interfon cu mai multe canale. 

 

Achizitioneaza un interfon audio performant, care se potriveste nevoilor tale. Principalele caracteristici ale acestuia sunt: tipul de alimentare (cu fir/wireless, alimentate direct la o sursa de electricitate, cu baterii sau cu acumulatori), distanta dintre interfon si receptor (poate incepe de la cativa zeci de metri si poate depasi chiar si 300 de metri), calitatea sunetului, numarul de canale, modul de instalare si pretul.

Interfon video

Spre deosebire de cel audio, interfonul video transmite imagini catre post. Acesta este potrivit pentru locuintele de tip duplex si nu numai care au nevoie de o protectie crescuta. Cand cineva apeleaza la videointerfon, proprietarul poate vedea cine solicita accesul. 

 

Ti-am pregatit un articol separat despre criteriile de selectie a interfonului video: monitorul dispozitivului, modul de instalare si schema sistemului, distanta dintre panou si post, functii de filmare, de fotografiere si de inregistrare a mesajelor, numarul de canale s.a.

Dispozitive pentru iluminat 

Un dispozitiv automat pentru iluminat ii poate pune pe fuga pe cei care vor sa incalce proprietatea ta. De asemenea, un sistem de iluminare permanent poate fi eficient pentru descurajarea hotilor sau pentru o supraveghere facila a imobilului. Pentru a reduce consumul de energie electrica, alege un dispozitiv automat care sa modifice intensitatea instalatiilor de iluminat in functie de nivelul de lumina al mediului ambiant (zi, seara, innorat etc.).

 

Alte masuri de siguranta la care poti recurge sunt montarea unor camere video cu senzori de miscare, pe care sa le accesezi cu ajutorul unei aplicatii, instalarea unor senzori de vibratii pe usi si ferestre sau imprejmuirea curtii cu gard. Daca locuiesti intr-o casa de tip duplex, asigura linistea si protectia familiei tale cu dispozitive de monitorizare sau de acces in cladire. 

 
Share-uieste articolul: